Διαβάζετε το κείμενο...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την εργατική Πρωτομαγιά του 2012. Διακήρυξη της Γερμανικής Αριστεράς

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι περισσότερες κυβερνήσεις επιβάλλουν τεράστιες περικοπές των χαμηλών εισοδημάτων. Ως «υπαίτιοι» της συστημικής αυτής κρίσης εμφανίζονται οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι γιατί «ζούσαν εκτός των οικονομικών τους δυνατοτήτων».

Η πίεση στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Τα (αν)ελαστικά ωράρια, η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και του επιπέδου ζωής, η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων ευνοεί την καπιταλιστική οικονομία, γιατί η πραγματική κρίση εντοπίζεται στην υποχώρηση των κερδών της, στην αύξηση του κόστους παραγωγής και μισθοδοσίας.

Ευνοημένη πρωτίστως της κρίσης αυτής είναι η γερμανική πλουτοκρατία με σύμμαχο τις διοικήσεις των γερμανικών συνδικάτων. Αφού ανάγκασε την εγχώρια οικονομία σε πάγωμα μισθών και εξόδων τα τελευταία χρόνια, επιτίθεται απροκάλυπτα κυρίως με την εξαγωγική της δραστηριότητα στις δομικά αδύναμες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Η «διάσωση» λοιπόν της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεν είναι παρά το οριστικό ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών.

Ο φτωχός Νότος!

Για τις θιγόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η πολιτικές της τρόικας, του ΔΝΤ και της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας αποτελούν την ολοκλήρωση της χρηματοπιστωτικής δικτατορίας: Μειώσεις μισθών, απολύσεις εργαζομένων, η μείωση του κατώτατου μισθού, η πώληση της κρατικής περιουσίας και η αποδόμηση των κοινωνικών κεκτημένων. Με ρατσιστικές καμπάνιες κατά των «τεμπέληδων του Νότου» επιδιώκουν την απώλεια της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Υπονομεύουν την κοινή αντίσταση των θιγόμενων κοινωνικών τάξεων. Προμοτάρουν την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της «απόδοσης». Είτε εδώ, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ισπανία ή όπου αλλού προφασίζονται την αύξηση της «ανταγωνιστικότητας».

Όλα για το κέρδος!

Ο απώτερος στόχος της καπιταλιστικής οικονομίας είναι η αύξηση του κέρδους. Όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν μονίμως να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη τους -μεταξύ αυτών και τη μείωση μισθών. Ο στόχος της παραγωγής είναι να αποκομήσουν υπερκέρδος και όχι να ικανοποιήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες. Δεν θέλουν να προφυλάξουν το περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και την ποιότητα ζωής των πολλών. Η όλη οικονομική δραστηριότητα αφορά στην αποδοτικότητα και μόνο. Η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, η εργασία είναι άγνωστες λέξεις για το κεφάλαιο. Ο κάθε ένας από μας αποτελεί μια αδιάφορη μετρήσιμη εργατική ή καταναλωτική μονάδα. Ο παραλογισμός είναι συστημικός. Η σημερινή οικονομική κρίση δεν είναι παρά το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος οριστικής ρήξης. Στις καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις, δηλαδή στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στην αύξηση του κέρδους, περιοδικά εφευρίσκονται κρίσεις. Αν οι επενδύσεις δεν προκύψουν κερδοφόρες -υπό συνθήκες- ή οι αποφάσεις των ανταγωνιστών αποδεικνύονται εσφαλμένες, το σύστημα αυτοδιορθώνεται. Οι κυβερνώντες -φερέφωνα των εξουσιαστών- με την πρόφαση της κρίσης, αποδομούν τα κοινωνικά κεκτημένα και ανασχηματίζουν τις κοινωνίες με αυταρχικότερα συστήματα διακυβέρνησης. Στοχοποιούν κράτη όπως το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία για την υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών με κάθε μέσο.

Η αντίσταση είναι εφικτή.

Η αραβική Άνοιξη, οι γενικές απεργίες και οι μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα μας, το κίνημα Occupy στην Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ δείχνουν το δρόμο του αγώνα. Η αντίσταση στην επίθεση κατά του βιοτικού μας επιπέδου και της εργασίας μπορεί να αποδώσει καρπούς μόνο με συλλογική και αλληλέγγυα δράση. Η δικτύωση των συνταξιούχων, εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών σε όλη την Ευρώπη θα ανατρέψει τα σχέδια της πλουτοκρατίας. Αν αφεθούμε στα υποχθόνια μηνύματα της προπαγάνδας της εξουσίας δεν έχουμε καμιά προοπτική.

Η λύση βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα όλων μας για έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμούς για το κέρδος, χωρίς το άγχος της επιβίωσης, χωρίς τη βία της φτώχειας. Ας θέσουμε ως στόχο τον συλλογικό έλεγχο της οικονομίας και των μέσων παραγωγής, αποβάλλοντας τις μικρές καταπιεστικές μειοψηφίες μια για πάντα.

Ελεύθερη απόδοση από τον Φώτη Στεφανίδη, μέλους της ομάδας ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλ. αλληλογραφίας σας για να παρακολουθείτε τις νεότερες αναρτήσεις της σελίδας μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • 63,423 προβολές
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: