Διαβάζετε το κείμενο...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΑΠΟ ΤΙΣ ¨ΔΙΑΚΟΡΕΥΜΕΝΕΣ¨ ΚΑΙ ¨ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ¨ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Μ (Αποδομώντας τον πολιτικό λόγο του κ. Δακη)

Η επίσκεψη του κ. Φούχτελ ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Δ.Μ και να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, την ανάπτυξη και τα μείζονα οικολογικά προβλήματα της περιοχής μας. Ταυτόχρονα να θέσει επί τάπητος τον συνολικότερο σχεδιασμό, την κατεύθυνσή και την ολοκλήρωση του μέσα από τα επιχειρούμενα αναπτυξιακά προγράμματα της περιφέρειας. Τέλος η επίσκεψη του κ. Φούχτελ έβαλε στο τραπέζι μία άλλη ποιότητα στον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο τρόπος άσκησης της πολιτικής με ανεξέλεγκτο τρόπο και βερμπαλισμούς, φανερώνει  προχειρότητα και έλλειψη πολιτικού πολιτισμού. Το θέμα δεν είναι τι λες, αλλά πως το λες και πως τεκμηριώνεις την πολιτική σου αντιπαράθεση. Πως αναλύεις δηλαδή την πραγματικότητα και πως συγκροτείς τα πολιτικά σου επιχειρήματα.

Επειδή η ανταλλαγή σκληρών επιστολών των κ. Δακή και Κουίκ έγινε κάτω από όρους μη πολιτικούς και με εμφανή έλλειψη πολιτικών απόψεων, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην ουσία της πολιτικής επίσκεψης του κ. Φούχτελ και την απαράδεκτη προσφώνηση –χαιρετισμό  του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή στο Συνέδριο «Περιφερειακή, Αειφόρος Ανάπτυξη στην Ελλάδα» στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (Καστοριά, 21-24 Ιουνίου 2012)

ΠΟΙΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο Κ. ΦΟΥΧΤΕΛ;

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η κ. Μέργκελ τον περασμένο χρόνο με το Έλληνα Πρωθυπουργό για την εντατικοποίηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε επίπεδο πόλεων, όρισε ως συντονιστή αυτών των ενεργειών τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.

Έπρεπε λοιπόν να ετοιμαστεί το έδαφος αυτής της επίσκεψης που καθοριζόταν εξ αντικειμένου από δύο στοιχεία.

  1. Την προσήλωση της τότε κυβέρνησης στην πλήρη εφαρμογή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
  2. Την επιλογή των περιφερειών εκείνων που είχαν πρόσφορο κλίμα λόγο των πολιτικών συσχετισμών, και φυσικά είχαν σε εξέλιξη έναν σχεδιασμό που θα μπορούσε να αφομοιώσει άκριτα την προσφερόμενη ¨τεχνική¨, βαθειά όμως πολιτική βοήθεια των γερμανών τεχνοκρατών.

Το κλίμα ετοιμάστηκε, όπως και οι προϋποθέσεις, αλλά το μπαλάκι πετάχτηκε στους ¨αιρετούς¨ οι οποίοι έδραξαν την ευκαιρία ώστε να υλοποιούσουν έναν γενικόλογο σχεδιασμό για την περιοχή τους, με την λογική μάλιστα του ¨ότι πάρεις καλό είναι¨!

Με ποιους όρους όμως, με τι εργασιακές συνθήκες, με ποιο διαμοιρασμό των σχεδίων και των εκτελέσεων τους και κυρίως με ποια κοινωνία, αυτά ήταν ψιλά γράμματα για τους εντυπωσιασμένους από την γενναιοδωρία των γερμανών ¨φίλων¨ μας.

Τέλος κανείς δεν υποψιάστηκε την ιδιότητα του εντεταλμένου;

Υφυπουργός Εργασίας;

Γιατί όχι κάποιος άλλος πολιτικός τεχνοκράτης της γερμανικής κυβέρνησης;

Μήπως η ανάπτυξη που ονειρεύονται οι γερμανοί ¨φίλοι¨ μας είναι ο δικός μας εφιάλτης του κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα;

ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ 

Οι πολυδιάστατες συναντήσεις του κ. Φούχτελ είχαν έναν και μοναδικό σκοπό. Την ωφέλεια των τοπικών κοινωνιών που θα προκύψει από την Ελληνογερμανική συνεργασία.     

Παρανέστι, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σκύδρα, Αλμωπία και  πολλές άλλες είναι οι περιοχές που πρέπει     να αποδεχθούν αυτό το πλαίσιο συνεργασίας στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, είπε επισκεπτόμενος την Πέλλα, ο Γερμανός υφυπουργός.

Τι  σηματοδοτούν όμως αυτές οι περιοχές στο γενικότερο ¨αναπτυξιακό κλίμα;

Και προς τι, τα διαρκή συνέδρια με ξεχωριστές ανά περιοχή θεματολογίες;

-Το Παρανέστι της Δράμας σηματοδοτεί την μεταφορά τεχνογνωσίας στην  διαχείρηση εθνικών δρυμών (υπόψιν ότι το     παρθένο δάσος στο Παρανέστι είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης).

-Την Κοζάνη οι ανανεώσιμες πηγές.

–Την Καστοριά οι υδάτινοι πόροι…

Και  γι΄αυτήν την πλευρά της ανάπτυξης δεν υπάρχει τέλος…

Μάλιστα δεν πτοήθηκε ο κ. Φούχτελ ούτε από τα παράπονα επιμελητηρίων εκπροσώπων της  αυτοδιοίκησης επιστημονικών φορέων κλπ για το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που υπάρχει στην χώρα μας. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η παροιμιώδης μεθοδικότητα του κ. Φούχτελ αναπληρώνει και τα μέσα και τον σκοπό.

Ο εντεταλμένος ήρθε με πρόγραμμα και κατευθύνσεις και κυρίως διαβασμένος για τα πασαλείμματα των αναπτυξιακών προθέσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα μη θέλλοντας να υπερκεράσει τον θεσμικό ρόλο των αιρετών εξήγησε ότι η ομάδα του θα δραστηροποιείτε μετά από κάθε αίτημα που θα τίθεται από την πλευρά τους.

Ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, η διαχείριση καταστροφών και  το θέμα χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα μπήκαν στην ημερήσια διάταξη.

Η ΑΚΡΙΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

Επιστρέφουμε όμως στην δική μας ¨αναπτυξιακή¨ πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώθηκε στην εισήγηση του κ. Δακή.

¨Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ και  Επίτροπε της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης¨

Ποια είναι η συνέλευση και ποιος ο θεσμικός της ρόλος; Πως ένα συνέδριο βαπτίζεται συνέλευση και πως δημιουργεί τα δεσμευτικά και οριστικά στοιχεία μια συνέλευσης;

Ο κ. Δακής επισημαίνει τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της Δ. Μακεδονίας συνοψίζοντάς τα εξής:

-ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

– ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

-ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Φυσικά ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι της διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού “Οδικός χάρτης για το 2050″ και οι παρατηρήσεις του Περιφερειάρχη προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπου εμφανώς τόνιζε την απαξίωση των ελληνικών λιγνιτών από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ, την ασύμμετρη  ανάδειξη του προβλήματος της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής σε βάρος των εγχώριων στερεών ορυκτών καυσίμων και την ανυπαρξία ενός μεσοπρόθεσμου, ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης των ελληνικών λιγνιτών στη Δυτική Μακεδονία.

Όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι…

Η λογική όπου βρούμε κονδύλια σημαίνει ανάπτυξη και ανάπτυξη σημαίνει ότι χρηματοδοτείται.

Λείπει όμως ο συνολικός σχεδιασμός για την ισόρροπη ανάπτυξη της Δ.Μ, ο ενεργειακός, οικολογικός και τουριστικός χάρτης που θα έπρεπε εδώ και καιρό να σχεδιαστεί και να οριστούν οι κόκκινες γραμμές για τις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποφευχθούν οι αντίρροπες δυνάμεις της άνισης ανάπτυξης.

Λείπει ο προσανατολισμός αυτής της ανάπτυξης και η χρονική της διάρκεια.

Λείπει η διεκδίκηση για την αποκατάσταση της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού. Της πλευράς με τους κρατήρες που άφησε πίσω της η άναρχη εξόρυξη.

Λείπει η ανταπόδοση ( ή είναι επαρκής;) για την κυριαρχία της ΔΕΗ στο φυσικό περιβάλλον.

Τέλος η ενσωμάτωση των απόψεων των ενεργειακών Δήμων, που συγκροτούν σιγά – σιγά το δικό τους κομμάτι διεκδίκησης, των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και των κινημάτων της οικολογίας

Και όλα αυτά πως καθορίζονται στην πρωταθλήτρια της ανεργίας Δ.Μ και πως ορίζεται το εργασιακό καθεστώς αυτής της ανάπτυξης.

Ο εντεταλμένος υφυπουργός έχει την πρόταση του εντολέα για το πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων και την δημιουργία στρατιάς εξαθλιωμένων εργατών στην υπηρεσία αυτής της ανάπτυξης…

Οι τοπικές κοινωνίες είναι έτοιμες να αποδεχθούν αυτόν τον σχεδιασμό;

Τέλος τα περί ανέγγιχτων περιοχών, σιγά – σιγά βγάλτε τα από το μυαλό σας. Ήδη οι πολιτικές παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν καθόλου ήπιες όσο θυμόμαστε τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Τα οικοδομικά εκτρώματα ακολουθούν κατά κανόνα τα αποκαΐδια των επιχειρηματικών και πολιτικών εμπρηστών.

Οι ανέγγιχτες περιοχές είναι διατηρητέα μνημεία της φύσης και ιστορική κληρονομιά όλων των Ελλήνων.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ανθρώπου και όχι του κεφαλαίου.

Πολιτίδης Τάσος

..

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλ. αλληλογραφίας σας για να παρακολουθείτε τις νεότερες αναρτήσεις της σελίδας μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • 63,595 προβολές
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: