Διαβάζετε το κείμενο...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

» Δώρο – άδωρο η ρύθμιση της συγκυβέρνησης για τις μετεγγραφές των φοιτητών/τριών «

                                                                       17/1/2013

Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ Π.Ε. Κοζάνης

Το γνώριμο, ανάλγητο και αντι-εκπαιδευτικό της πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά η κυβέρνηση με αφορμή, αυτή τη φορά, τις μετεγγραφές των φοιτητών/ τριών.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προχώρησε σε μια ρύθμιση που αποτελεί ουσιαστικά «δώρο- άδωρο». Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, σε συνδυασμό  με τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων και των  ιδιωτικών υπαλλήλων μέσα στο 2012 που ήταν δραματικές, καθώς και με δεδομένες τις αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, τις αυξήσεις σε   λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τη γενικότερη άνοδο του βιοτικού επιπέδου, καθιστούν αδύνατον σε γονείς με μικρομεσαία εισοδήματα να σπουδάζουν παιδιά σε διαφορετικές πόλεις και να συντηρούν τρία σπίτια. Επίσης με το ποσοστό του 10% ή του 15%, πάλι αποκλείονται αρκετοί που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η συγκυβέρνηση εμπαίζει για μια ακόμη φορά γονείς και φοιτητές. Η ρύθμισή της είναι ανεπαρκής, καθώς καλύπτει ένα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων σε σχέση με το σύνολο των αναγκών, μη λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες που έχουν μέλη που σπουδάζουν.

Από την πλευρά μας, ως ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, θεωρούμε ως επείγουσα προτεραιότητα για φέτος την εφαρμογή του μέτρου μετεγγραφών και με το  εισοδηματικό κριτήριο ως αυτόνομο κριτήριο ( που θα αφορά την πραγματική οικονομική κατάσταση των οικογενειών μετά από τη σφαγή εισοδημάτων – συντάξεων), αλλά και σε συνδυασμό με την εξέταση των περιπτώσεων των οικογενειών που έχουν πάνω από ένα παιδί και σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Η οριστική επίλυση του ζητήματος δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις μετεγγραφές ως μόνιμο μέτρο, χωρίς την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής για τη φοιτητική μέριμνα. Η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βασίζεται πάνω στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες με την οπτική του να είναι στραμμένη τόσο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους όσο και στην ενίσχυση της λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε επίπεδα φοιτητικής μέριμνας (στέγαση – σίτιση).

 

 

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλ. αλληλογραφίας σας για να παρακολουθείτε τις νεότερες αναρτήσεις της σελίδας μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • 63,423 προβολές
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: