Διαβάζετε το κείμενο...
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, κατά τη συζήτηση, σήμερα 9/7/2014 στη Βουλή, επί των άρθρων του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας.

Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος οφείλει να ντρέπεται για τα ψέματα που είπε εδώ, προστατευμένος σε αυτή την αίθουσα σήμερα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γυρίσει τη Δυτική Μακεδονία δεκάδες φορές, έχει επισκεφθεί τα ορυχεία και τους τόπους εργασίας της ΔΕΗ και έχει συνομιλήσει με τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Οφείλει ο κ. Κουκουλόπουλος να ζητήσει συγνώμη κι από τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας και από μένα προσωπικά για τα περί «όψιμου ενδιαφέροντος» που ανέφερε. Ντροπή κ. Κουκουλόπουλε, ντροπή. Άλλα πράγματα ακούγαμε από τον ίδιο τόσα χρόνια κι άλλα ήρθε και είπε σήμερα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κι όλα αυτά δεν τα λέει στους συμπολίτες μας, παρά μόνο μέσα σε «προστατευόμενο» περιβάλλον, όπως αυτό της Βουλής.

Όσο για σας κ. Μανιάτη, μαγνητοφωνάκι κατάπιατε μία εβδομάδα τώρα και μας λέτε τα ίδια και τα ίδια;

Στα ενδεχόμενα και δυνητικά αποθέματα υδρογονανθράκων, υπολογισμένα με σεισμικά δεδομένα του βυθού της θάλασσας είσαστε λαλίστατος!!! Για τα αποθέματα λιγνίτη που είναι μπροστά στα μάτια σας, απολύτως μετρήσιμα, κάνετε το κορόιδο

Η βασική μας αντίληψη είναι σαφώς διαφορετική.

Το σύνολο των συντοπιτών μου, καθώς και όλοι οι φορείς, οι οποίοι μάλιστα δεν πρόσκεινται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε εσάς , π.χ. Ένωση Περιφερειών, συμμερίζονται τη μόνη λογική αντίληψη που λέει :Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, εργαλείο ενεργειακής πολιτικής, εργαλείο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Οι μόνοι που δεν συμμερίζονται την παραπάνω αντίληψη, είστε εσείς εδώ και ο ΣΕΒ.

Περιθωριοποιημένοι και αποξενωμένοι από την κοινωνία και τους πολίτες, υπέρμαχοι του στρίβειν δια των θερινών τμημάτων. Γι’ αυτό προφανώς και αρνείστε το δημοψήφισμα.

Κυρίες και κύριοι,
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα καταρρέουσας οικονομίας και κοινωνίας, τολμάτε να ξεπουλήσετε τη ΔΕΗ και μάλιστα επαίρεσθε γι’αυτό.

Μία εταιρεία που μέσα στο μνημονιακό Αρμαγεδώνα είναι η μόνη που έκανε πραγματικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή:
4 δις € επένδυσε ο Όμιλος της επιχείρησης μέσα στην 4ετία της κρίσης (2010-2013), «τα πιο δύσκολα χρόνια», κατά τη σημερινή κυβέρνηση, και ίση με το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας!!
Κ.κ
Αποσιωπάτε ότι η ιδιωτικοποίηση αφορά το σύνολο της ΔΕΗ κι όχι μόνο ενός μέρους, όπως σκόπιμα ισχυρίζεστε.
Αποσιωπάτε ότι η ΡΑΕ προωθεί μία σειρά ριζικών αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς που προοιωνίζουν περαιτέρω απαξίωση της εναπομένουσας ΔΕΗ και σοβαρή επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών και των χαμηλών καταναλώσεων.
Συγκεκριμένα, κουβέντα δεν ειπώθηκε για την υποχρεωτική υπαγωγή της μεγάλης ΔΕΗ στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Για να είναι κατανοητό στον κόσμο, από την 1η Οκτωβρίου του 2014, υιοθετούνται οι λεγόμενες δημοπρατήσεις ΝΟΜΕ, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (λιανική) να αγοράζουν απευθείας από τη χονδρική αγορά ποσότητες Ηλεκτρικής Ενέργειας χαμηλού κόστους παραγωγής (από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ) και να τις μεταπωλούν στους οικιακούς καταναλωτές, εμπορικά καταστήματα και μικρές βιομηχανίες.
Η εναπομένουσα ΔΕΗ υποχρεώνεται να διαθέσει προς δημοπράτηση το 25-30% της παραγωγής των λεγόμενων «φθηνών μονάδων, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας να λεηλατήσουν το πελατολόγιο της.
Είναι καταφανής παραλογισμός να βαφτίζεται «ανταγωνισμός στη λιανική» η υποχρέωση της ΔΕΗ να εκχωρεί υποχρεωτικά σε έναν ιδιώτη την πώληση της ΗΕ που αυτή παράγει.
Αυτού του είδους οι ρυθμίσεις δεν ενέχουν κανένα ρίσκο για τον ιδιώτη, δεν απαιτούν καμία επένδυση, δε δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ ο τζίρος τους είναι τεράστιος.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες προμηθευτές να λεηλατήσουν το πελατολόγιο της απομένουσας «μεγάλης ΔΕΗ».
Στο όνομα της ισότητας και του ανταγωνισμού ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη ΔΕΗ, με τι σκεπτικό δύναται να μη συμμετάσχει και η μικρή ΔΕΗ στις υποχρεωτικές δημοπρασίες ΝΟΜΕ; Θα συμμετάσχει ή όχι; Όχι λέτε.

Ήδη, δύο χρόνια μετά την απάτη Energa και της HellasPower , που άφησαν φέσι 200 εκατ. ευρώ και ξεκρέμαστους περίπου 200.000 καταναλωτές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος, ετοιμάζονται να βγουν και στη λιανική αγορά.
Η Elpedison, που αποτελεί κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ. και της ιταλικής Edison με τη συμμετοχή των ομίλων Μπόμπολα και Στασινόπουλου, έχει ήδη αρχίσει να διαφημίζει πακέτα για εμπορικούς και οικιακούς καταναλωτές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που συνεργάζεται με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στην παραγωγή ενέργειας, πρόκειται να ανακοινώσει τα σχέδιά της για το άνοιγμα στη λιανεμπορική αγορά. Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να υλοποιήσει και η Ηρων του ομίλου Περιστέρη, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στη μέση τάση.

Κυρίες και κύριοι,
Στο χώρο της ενέργειας απαιτούνται ουσιώδεις αλλαγές, αντίθετες από την κατεύθυνση που νομοθετεί η κυβέρνηση.
Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, όχι όμως τη σημερινή μορφή της εταιρείας:
-Που αγοράζει από ιδιώτες ρεύμα σε τιμή ακριβότερη απ’ ό, τι το παράγει η ίδια,
– Που πουλάει το ρεύμα με προνομιακό τιμολόγιο σε κεφαλαιοκράτες,
-Που την απομυζούν τρωκτικά και λοιποί «εθνικοί προμηθευτές», οι ίδιοι που έγιναν και «ανταγωνιστές» της στην ηλεκτροπαραγωγή,
Βασικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ είναι:
• Η χάραξη κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής με εργαλείο τη ΔΕΗ
• Η συμβολή της στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου,μακροπρόθεσμου προγράμματος ενεργειακού σχεδιασμού που θα διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.
• Η προώθηση πολιτικών εξοικονόμησης και βέλτιστης διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, με σειρά μέτρων που θα αποφέρουν πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη (μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, βελτίωση ποιότητας ζωής, μείωση χρήσης εισαγόμενων καυσίμων).
• Η συντεταγμένη σταδιακή απόσυρση ή εκσυγχρονισμός των παλαιών αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων της και η αντικατάστασή τους ή επένδυση με σύγχρονες, πιο προηγμένης τεχνολογίας μονάδες, που θα ελαχιστοποιούν την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
• Η συστηματική αποκατάσταση των εδαφών της ΔΕΗ με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (1/3 δάση, 1/3/ λίμνες, 1/3 άλλες χρήσεις – γεωργία). Χρήση κομποστ ως βελτιωτικού για τις διαβρωμένες – άγονες εκτάσεις.
• Επαναπόδοση ΟΛΩΝ των απαλλοτριωμένων από την ΔΕΗ εκτάσεων στην Αυτοδιοίκηση και το κράτος.
• Ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρικών δικτύων της ΔΕΗ και η μετατροπή τους σε ευφυή δίκτυα, ώστε να γίνουν ικανά να υποδεχθούν και να μεταφέρουν, να διανέμουν και να διαχειρίζονται με ασφάλεια και οικονομικότητα όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες διεσπαρμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενης κυρίως από ΑΠΕ.

Κύριοι της συγκυβέρνησης,
Ο φετινός Ιούλιος θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως σημείο αναφοράς μιας αδίστακτης εξουσίας, που συνδυάζει τη δουλικότητά της έναντι των ξένων πιστωτών, τη διαπλοκή της με τους ντόπιους ολιγάρχες και την αναίτια ωμότητα έναντι των πολιτών.
Το μέτωπο για τη ΔΕΗ που διαμορφώθηκε ανάμεσα στους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες της χώρας, η απέχθεια στη συνείδηση του κόσμου για αυτό το έγκλημα, σε συνδυασμό με την ελπίδα για μια δημόσια ΔΕΗ της αληθινής Κοινής Ωφέλειας, ενισχύουν ακόμα πιο πολύ τη λαϊκή αξίωση να δοθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο.

Και το λινκ της τοποθέτησης: https://www.youtube.com/watch?v=V1JsV0i1lLo&feature=youtu.be

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλ. αλληλογραφίας σας για να παρακολουθείτε τις νεότερες αναρτήσεις της σελίδας μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • 63,595 προβολές
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: