Διαβάζετε το κείμενο...
ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες του συνεχιζόμενου προσφυγικού δράματος το οποίο παίρνει νέες διαστάσεις.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων ενώ συναγωνίστηκαν για το ποιος έχει την καλύτερη κατασταλτική μέθοδο και το ποιος θα αναπτύξει την καλύτερη πολιτική περιθωριοποίησης και εξόντωσης των προσφύγων.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έπρεπε να είχε υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση και συγκεκριμένο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2014, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 έπρεπε να είχε δημιουργήσει 2500 θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες και φυσικά δεν έκανε τίποτα.

Η πρότασή της ΝΔ – Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι από να φυλάσσουμε τις θάλασσες και να κλείσουμε τα σύνορα. Απάνθρωπες και ανάλγητες αντιλήψεις που δείχνουν την ιδεολογική ταυτότητα αυτών που καλλιέργησαν τις πολιτικές καταστολής και αναξιοπρέπειας που είναι πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Η Ελλάδα  είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Έχει καταφέρει πολλά στα όρια των δυνατοτήτων της και μάλιστα καθ΄ υπερβολή μπόρεσε να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές ροές.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες και για το λόγο αυτό προκάλεσε διεθνείς συσκέψεις και έθεσε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της.  Άλλωστε μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι ακόμη ορατά.

Η επίσκεψη είχε συγκεκριμένη ατζέντα,  να μεταφερθούν τα hotspots στην Τουρκία ώστε να έχουμε μια πιο ορθολογική ρύθμιση του προσφυγικού, την πάταξη της δουλεμπορίας και του εμπορίου των διακινητών, αλλά και το σημαντικότερο να σταματήσουν οι πνιγμοί των προσφύγων στο Αιγαίο, αφού η διανομή των ανθρώπων στις διάφορες χώρες θα γίνεται νόμιμα και με ασφάλεια από την Τουρκία.

Το πρόβλημα παίρνει συνεχώς  νέες διαστάσεις βάσει  του  τελευταίου τρομοκρατικού  χτυπήματος στο  Παρίσι και την στάση που θα κρατήσει από δω και πέρα η Ευρώπη.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις μεγάλες ευθύνες των χωρών της Ευρώπης, την σιωπή και την αδιαφορία τους για το πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των φονταμενταλιστών στην Τουρκία και για τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Πρέπει να τονίσουμε πως η ευρωπαϊκή ηγεσία σιωπά για το ποιος εξόπλισε το ISIS και πως αδυνατεί να καταλήξει με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Συρία.

Η πιο σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεθνοποίηση του προσφυγικού προβλήματος όχι ως ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρωτίστως ως ευρωπαϊκό, λέγοντας σε όλους τους τόνους πως η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ως ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα συζητώντας συγκεκριμένες λύσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε δέχτηκε ανοίκειες επιθέσεις καθώς και μομφές από την αντιπολίτευση, που λέει ότι με την πολιτική της παροτρύνει τους πρόσφυγες να έλθουν στη χώρα μας, αναπτύσσοντας ακροδεξιά ρητορική και στοχεύοντας σε κάθε είδους ρατσιστικά αντανακλαστικά.

Την καλύτερη απάντηση όμως πήραν από την ίδια την κοινωνία που όπως σε όλη την περίοδο της κρίσης έτσι και τώρα έδειξε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της.

Σ’ αυτό το περιβάλλον και σε αναμονή πολιτικών λύσεων και κινητοποίησης της Ευρώπης, έχουμε ένα ανθρωπιστικό παράδειγμα του  Ελληνικού λαού,  ο οποίος έχει  αγκαλιάσει τους πρόσφυγες  κυρίως στα νησιά και έχει δημιουργήσει σ’ ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο και πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης. Οι κάτοικοι των νησιών πραγματικά παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και σε συνθήκες κρίσης και φτώχειας, κυριολεκτικά σώζουν ζωές ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών.

Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς είναι η σφραγίδα του δικού μας πολιτισμού απέναντι στον πόλεμο, το μίσος και τον ρατσισμό.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης χαιρετίζει τις δεκάδες πρωτοβουλίες που έχουν πάρει στην ΠΕ Κοζάνης φορείς συλλογικότητες και απλοί πολίτες εκδηλώνοντας έμπρακτα την στήριξη την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους απροστάτευτους ανθρώπους που φθάνουν κυνηγημένοι στην χώρα μας.

 

Το Γραφείο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης

 

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλ. αλληλογραφίας σας για να παρακολουθείτε τις νεότερες αναρτήσεις της σελίδας μας.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

  • 63,595 προβολές
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: